Przepisy kulinarne
Środa, 16 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43568
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ukraińskie gołąbki z ziemniakami i kaszą

Ukraińskie gołąbki z ziemniakami i kaszą
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas duszenia: 90 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 główka kapusty (ok. 2 kg)
  • 2 kg ziemniaków
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 4 cebuli (ok. 400g)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Wigilijne danie ukraińskiej kuchni

Etapy przygotowania

Kapustę obgotowywać w osolonej wodzie, zdejmując kolejno liście. Na liściach ściąć nożem grubsze części.

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce albo w malakserze, wycisnąć sok.

Kasze ugotować na sypko.

Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoto. Wymieszać z ziemniakami i kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

Farsz wykładać na liście, zawijać gołąbki.

Gołąbki układać w naczyniu lub garnku, zalać do połowy wodą, zagotować, wstawić do piekarnika i dusić przez ok. 1-1,5 godziny.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
108

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
235

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1054

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
87

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!