Przepisy kulinarne
Piątek, 22 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Świąteczna strucla z makiem

Świąteczna strucla z makiem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 250 ml. mleka
  • 15 dag. masła
  • 3 dag. drożdży
  • 20 dag. cukru
  • 3 jajka
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg. maku
  • 20 dag. cukru
  • 2 jajka
  • 5 dag. rodzynek
  • 10 dag. masła
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • migdały do posypania

pychota

Etapy przygotowania

Masa:

Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. Odcedzony i gotujemy kilka minut, osączamy i 3 razu mielimy dodajemy masło i bakalie chwile smażymy mieszając. Studzimy. Mieszamy z jajkami i i cukrami.

Ciasto:

ucieramy masło z cukrem i jajkami na puszystą masę. mieszamy z drożdżami roztartymi w mleku wsypujemy mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, połowę wałkujemy na placek grubości 1 cm. Smarujemy białkiem i wykładamy połowę maku, znowu smarujemy białkiem i zawijamy. tak samo robimy drugą struclę układamy na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. lukrujemy i posypujemy migdałami.

SMACZNEGO


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36