Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Strucla makowa (drożdżowa)

Strucla makowa (drożdżowa) Majka211
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 50 minut

Składniki

  • CIASTO:
  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • MASA MAKOWA:
  • 1/2 kg maku
  • 1 litr mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 łyżka marmolady lub konfitury
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynków namoczonych w koniaku lub innym alkoholu

przepis na dwie świąteczne strucle;)

Etapy przygotowania

Mąkę przesiać, posiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temp. pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na 1/2 godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na dwie części. Rozwałkować pierwszą. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zawinąć w pergamin do pieczenia. Tak samo postąpic z drugą częścią ciasta.
Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, 50 min.

Po upieczeniu polukrować.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
26.12.2010

Pysznie wygląda!





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210