Przepisy kulinarne
Sobota, 29 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Schab pieczony z morelami

Schab pieczony z morelami  Pyza
Dodane przez:
Czas przygotowania: 6 godzin
Ilość porcji: 10

Składniki

  • ok.1,5 schabu wieprzowego bez kości,
  • ok.15-20 dkg suszonych moreli,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek, czosnek granulowany,
  • 2 łyżki oleju

Schab pieczony - kruchy i delikatny, ze słodką niespodzianką

Etapy przygotowania

Przepis na pyszny schab pieczony :

Żeby schab pieczony  wyszedł idealnie to schab kupuję w całym, dużym kawałku, bez kości, ale razem z tzw. warkoczem i tłuszczykiem na wierzchu. Taki w/g mnie lepiej nadaje się do pieczenia bo tłuszcz zabezpiecza mięso przed wyschnięciem w trakcie pieczenia a potem, jeśli ktoś chce, zawsze można go odciąć i zużyć np.do bigosu.

Myję go pod bieżącą wodą i osuszam dokładnie osuszam. Ostrym wąskim nożem robię nacięcie wbijając go poziomo w środek "oka" mięsa z obu stron. Nacięcia powinny się m/w spotkać w środku kawałka.

W to nacięcie, szer. ok 2-3 cm, wciskam morele suszone bez pestek, można upychać całe albo pokrojone na mniejsze kawałki. Dociskam je jedną do drugiej aż zapełnię oba otwory. Następnie nacieram mięso solą, czosnkiem suszonym granulowanym, tymiankiem i pieprzem mielonym.

Przypraw powinno być dość sporo.Dobry schab pieczony  musi być dobrze przyprawiony.

Zawijam schab w folię i odkładam na min. 2-3 godziny do lodówki - najczęściej jednak na całą noc. Piekarnik rozgrzewam do 220 st. C a mięso skrapiam olejem. Układam je na blasze, warstwą z tłuszcze do góry, i wstawiam do gorącego piekarnika.

Piekę ok. 20-30 min. po czym zmniejszam temp. do 180 st. C, podlewam ok. 1/2-3/4 szkl. gorącej wody i piekę ok. 1 godziny od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. Mięso jest dobre gdy wbijemy w nie szpikulec i wypływający sok będzie przeźroczysty. Wyjmuję mięso, okrywam folią aluminiową i zostawiam do zupełnego ostudzenia.

Trzeba pamiętać, że po wyjęciu z piekarnika mięso w środku dalej się piecze zanim przestygnie, więc nie trzeba piec go za długo. Jeśli chcemy podać schab pieczony  na gorąco to kroimy plastry najwcześniej po 15-30 min. od wyjęcia z pieca

Schab pieczony  gotowy!

Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
26.11.2011

Świetna uwaga pod koniec etapu przygotowań,teraz będę pamiętać często z pieczeni wyszły mi szorki.. już wiem dlaczego.Dzięki





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5