Przepisy kulinarne
Sobota, 19 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pierniczki na Święta Bożego Narodzenia

Pierniczki na Święta Bożego Narodzenia syma
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • ½ l maślanki razem zmieszać i gotować chwilkę
  • 20 dkg cukru
  • 40 dkg cukru – w małym rondelku zrobić karmel, dodawać do niego powoli wcześniej
  • zagotowaną maślankę ( powoli, może kipieć)
  • ½ kostki margaryny
  • ½ kostki smalcu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 kg mąki
  • 1 opakowanie przypraw do pierników

Pierniczki są zawsze miękkie, można je jeść od razu, nie trzeba wyczekiwać aż zmiękkną...

Etapy przygotowania

 

 

Margarynę i smalec roztopić, ostudzić, dodać do masy karmelowej. Jajka roztrzepać i dodać do mąki i reszty składników. Wyrobić dobrze ciasto, wstawić na 1 cały dzień do lodówki. Następnego dnia wycinać pierniczki na grubość 0,5 cm. Piec w temperaturze

 

190 C.

 

Pierniczki od zaraz są gotowe do pałaszowania

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!