Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 22 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44448
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Miodownik orzechowy

Miodownik orzechowy Aneta Kurdybelska
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 24

Składniki

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag margaryny np. Palma
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Masa orzechowa:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dag masła + 5 dag margaryny
  • Krem: gotowy krem karpatka + mleko do jego przygotowania
  • Dodatkowo: powidła śliwkowe lub kwaskowy dżem
  • Do nasączania: mleko na dolny placek, alkohol na góry placek

Pyszne ciasto najlepsze na drugi dzień po upieczeniu . Wyśmienite na Boże Narodzenie

Etapy przygotowania

Składniki na masę orzechową podgrzać w garnuszku i zagotować. Ostudzić. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Obie rozwałkować i ułożyć w prostokątnych blachach. Na jednym cieście rozsmarować masę orzechową. Obie upiec na złoto w 170*C. Ostudzić. Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony placek bez masy posmarować mlekiem lub alkoholem, posmarować powidłami i nałożyć krem. Przykryć drugim plackiem. Ten posmarować alkoholem. Schłodzić ciasto. Kroić najlepiej na drugi dzień.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
20.12.2009

Mogła bym jeść wszystkie ciasta z orzechami, bo są pyszne.

 
24.10.2009

To prawda, miodowniki muszą swoje odleżeć.

 
22.10.2009

Tak, to ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
27

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
15

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
246

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2962