Przepisy kulinarne
Piątek, 28 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Miodownik orzechowy

Miodownik orzechowy Aneta Kurdybelska
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 24

Składniki

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag margaryny np. Palma
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Masa orzechowa:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dag masła + 5 dag margaryny
  • Krem: gotowy krem karpatka + mleko do jego przygotowania
  • Dodatkowo: powidła śliwkowe lub kwaskowy dżem
  • Do nasączania: mleko na dolny placek, alkohol na góry placek

Pyszne ciasto najlepsze na drugi dzień po upieczeniu . Wyśmienite na Boże Narodzenie

Etapy przygotowania

Składniki na masę orzechową podgrzać w garnuszku i zagotować. Ostudzić. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Obie rozwałkować i ułożyć w prostokątnych blachach. Na jednym cieście rozsmarować masę orzechową. Obie upiec na złoto w 170*C. Ostudzić. Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony placek bez masy posmarować mlekiem lub alkoholem, posmarować powidłami i nałożyć krem. Przykryć drugim plackiem. Ten posmarować alkoholem. Schłodzić ciasto. Kroić najlepiej na drugi dzień.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
20.12.2009

Mogła bym jeść wszystkie ciasta z orzechami, bo są pyszne.

 
24.10.2009

To prawda, miodowniki muszą swoje odleżeć.

 
22.10.2009

Tak, to ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5