Przepisy kulinarne
Środa, 1 Kwietnia 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44648
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kremowy boczek długo pieczony

Kremowy boczek długo pieczony  BBS
Dodane przez:
Czas przygotowania: 240 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1–1 i 1/2 kg surowego boczku ze skórą
  • 3–4 ząbki czosnku
  • gruba sól l pieprz ziarnisty
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • cebula

Etapy przygotowania

Jak upiec boczek - kremowy boczek długo pieczony

Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w kratkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy razem z grubą solą;
pastą nacieramy boczek, oprószamy grubo mielonym pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim, majerankiem roztartym w dłoniach, obkładamy pokruszonymi liśćmi laurowymi i cebulą pokrojoną w piórka.
 
Przekładamy do naczynia lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 godz. Przed pieczeniem boczek odwijamy z folii, zdejmujemy cebulę i wkładamy do brytfanny, przykrywamy pokrywą i pieczemy długo: 3–4 godz. w temp. 120–130°C.  

Podajemy na gorąco lub jeszcze lepiej na zimno.

Aby boczek po upieczeniu nabrał ładnego kształtu i nie „wyginał się”, lekko przestudzony wkładamy pomiędzy dwie deski i mocno obciążamy. Zostawiamy najlepiej do rana. Nadmiar tłuszczu jeszcze wypłynie, a mięso ładnie stężeje i będzie wygodnie kroić je w cienkie plastry.

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
zrodlana

Ilosc dodanych przepisow:
4

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
4

radobaryl

Ilosc dodanych przepisow:
1

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
114