Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

FLAKI WOŁOWE

FLAKI  WOŁOWE Danusia19671
Dodane przez:
Czas przygotowania: 65 minut

Składniki

  • marchewka 3 szt
  • flaki wołowe 1 kg
  • oczko wołowe 0,5 kg
  • kura rosołowa 1 kg
  • przyprawa do flaków 1 torebka
  • maggi w płynie do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • imbir do smaku
  • papryka czerwona ostra w proszku do smaku
  • majeranek do oprószenia
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • Zasmażka
  • mąka 3 łyżki
  • masło 2 łyżki

Zawsze robię flaczki na święta.

Etapy przygotowania

Flaki obgotować i odcedzić, następnie zalać zimną wodą
dodać marchew, oczko wołowe, kurę rosołową gotować ok.1,5 godz. Pół godziny przed końcem gotowania dodać przyprawę do flaków.
Gdy mięso jest miękkie wyjąć i pokroić w paseczki, dodać do flaków.
Marchewki pokroić w kostkę, dodać do flaków.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami do smaku dodać gałkę, imbir, paprykę, pieprz i sól a na końcu majeranek, zagotować.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
23.8.2010

U mnie też królują na święta ! PYCHA!!!





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210