Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką.

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Ivon
Dodane przez:
Czas przygotowania: 4 godzin
Czas pieczenia: 4 godzin
Ilość porcji: 12

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 5 jajek
  • Kruszonka:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • mąka tortowa / tyle ile się wgniecie /
  • Karmel z jabłkami:
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1-1,5 kg jabłek kwaskowatych
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Kamis

*****

Etapy przygotowania

Składniki na ciasto drożdżowe wyrabiamy i odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia.
Zagniatamy kruszonkę w ten sposób, że do margaryny z cukrem dodajemy tyle mąki ile się da wgnieść... i wkładamy do lodówki.
Jabłka kroimy w plasterki.
Cukier karmelizujemy.
Dodajemy margarynę, jabłka i podsmażamy ok. 5 minut.
Ciasto po 3 godzinach wyrastania mieszamy mikserem.
Wylewamy na dużą blachę wysmarowaną olejem.
Na ciasto drożdżowe wykładamy jabłka... gęsto układając.
Na koniec kruszonkę trzemy na tartce i posypujemy nią jabłka.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 170*.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210