Świat kulinarnych mistrzów powiększył się o kolejną Gwiazdę. Zaszczytne odznaczenie, przyznawane przez Michelin, po raz pierwszy powędrowało do Polski. Obok uznanych restauracji hotelu Meurice, Plaza Athenee i uważanej od kilku lat za najlepszą restaurację na świecie – NOMA w Kopenhadze, prowadzonej przez Rene Redzepiego, znalazło się Atelier Amaro. Nadzieję na to szczególne wyróżnienie rozpaliło „Rising Star”, przyznane Wojciechowi Amaro w 2012 roku.  Kulinarny Oscar – bo tak właśnie postrzegana jest gwiazdka Michelin, to ukonorowanie dotychczasowych osiągnięć polskiego szefa kuchni, którego sposobem na sukces od zawsze była ambitna praca, połączona z wyjątkowym talentem i wyczuciem smaku.

Droga na kulinarny szczyt

Amaro, doskonalący warsztat kulinarny u boku najwybitniejszych kucharzy, takich jak: Yannic Alleno, Alain Ducasse czy Ferran Adria, powrócił do Polski, by reinterpretować tutejsze zwyczaje kulinarne oraz udoskonalać je o szczyptę kreatywności i autorskiego spojrzenia na gotowanie. W codziennej pracy szefa kuchni, już od prawie trzech lat towarzyszy mu profesjonalny sprzęt AGD marki Gaggenau, stanowiący doskonałe uzupełnienie dla talentu i wyobraźni Modesta Amaro.  „Kuchnia najwyższych lotów wymaga najlepszej jakości, niezawodności i profesjonalizmu, również w odniesieniu do sprzętu AGD. Takie oparcie znalazłem w marce Gaggenau. Jednym z jej flagowych produktów jest unikalna płyta indukcyjna „ czytająca” wielkość i położenie garnków. Dzięki temu mogę ją na wiele sposobów programować, a to niesłychanie poprawia komfort mojej pracy.” – podkreśla szef kuchni Amaro.

Chef de L’Avenir

Odbierając nagrodę w postaci zaszczytnego tytułu, jaki Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała Wojciechowi Amaro w 2008 r., polski szef kuchni z pewnością nie przypuszczał, że cztery lata później weźmie udział w prestiżowym, międzynarodowym projekcie - Cook it Raw. Amaro po raz kolejny znalazł się w gronie najwybitniejszych kucharzy świata. Wspólnie z nimi odkrywał pierwotną kulturę kulinarną Suwalszczyzny, przygotowując oryginalne potrawy na sprzętach marki Gaggenau, do których jakości i niezawodoności żywi największe zaufanie.

Wojciech Modest Amaro (ur. 1972 r. w Sosnowcu)

Wybitny polski szef kuchni, właściciel restauracji, odznaczonej gwiazdką Michelin – Atelier Amaro, znajdującej się w Warszawie. Znany z kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej, którą nieustannie udoskonala o oryginalne kombinacje składników i zdobytą wiedzą u boku najlepszych kucharzy świata. Jego kuchnia, jak i resturacja, wyposażone są w profesjonalny sprzęt marki Gaggenau, wyróżniający się najwyższą jakością produkcji i pieknym wzornictwem.