1. NOMA, KOPENHAGA, DANIA.

W Nomie można spróbować wielu potraw kuchni nordyckiej w nowoczesnych odsłonach.

2. EL CELLER DE CAN ROCA, GIRONA, HISZPANIA.

Można tam spróbować potraw przygotowanych na bazie perfum lub podawanych w oryginalny sposób, jak choćby karmelizowane oliwki „zawieszone” na drzewku bonsai.

3. D.O.M., SAO PAULO, BRAZYLIA

Znana z wykorzystywania mało popularnych, rdzennie brazylijskich składników, których hodowlę i wyrób osobiście nadzoruje szef (w tym sok tucupi, zioła jambu czy ryby piraiba i pirarucu).

4. OSTERIA FRANCESCANA, MODENA, WŁOCHY

Inspiracją dla szefa kuchni są tutaj dzieła sztuki i tradycyjne potrawy z regionu Emilia-Romania.

5. PER SE, NOWY JORK, USA.

Specjalnością restauracji jest nowa kuchnia amerykańska oraz dania kuchni francuskiej.

6. THE FAT DUCK, BRAY, WIELKA BRYTANIA.

Restauracja specjalizuje się w kuchni molekularnej

7. ARPEGE, PARYŻ, FRANCJA.

W restauracji przeważają potrawy z dziczyzny, owoców morza i drobiu.

8. AQUA, WOLFSBURG, NIEMCY

Specjalnością restauracji są desery.

9. QUAY, SYDNEY, AUSTRALIA

Specjalnością restauracji są sześciofakturowe ciasto czekoladowe oraz „śnieżne jajo” – beza w kształcie jajka nadziewana lodami, przybierająca kolor skorupki dzięki opalaniu na oczach klientów.

10. NIHON RYORI RYUGIN, TOKIO, JAPONIA

Wśród ulubionych składników wykorzystywanych do przyrządzania  potraw w tej restauracji są m.in. okoń assakuradai z cieśniny Naruto i wątróbka żabnicy zwana foie gras oceanów.

A które polskie restauracje są według Was najlepsze?