Warszawska restauracja Kieliszki na Próżnej otrzymała tę rekomendację przyznawaną za korzystny stosunek jakości do ceny potraw. Bib Gourmand cieszą się również stołeczne Brasserie Warszawska i Butchery and Wine, a także krakowskie Zazie Bistro.

Już samo znalezienie się w słynnym przewodniku jest dla restauratorów wyróżnieniem, ale walczą oni również o rekomendacje w trzech kategoriach, wyrażonych następującymi symbolami:

  1. Gwiazdka Michelin (za wybitne walory smakowe, jakość produktów, technikę wykonania) – od jednej do trzech
  2. Sztućce (za atmosferę, wystrój i znakomitą obsługę)
  3. Bib Gourmand (za korzystny stosunek jakości posiłku do ceny)

Wyróżnienia są przyznawane na podstawie ocen anonimowych inspektorów, którzy odwiedzają restauracje i sporządzają specjalny raport. Mogą (lecz nie muszą) ujawnić się dopiero po zakończeniu posiłku i uregulowaniu rachunku. Powracają oni również do już odwiedzonych miejsc, aby zweryfikować, czy wciąż zasługują one na rekomendację w "Czerwonym przewodniku" - niektóre restauracje tracą je, a ich miejsca zajmują kolejne.

Trzymamy kciuki, aby w najbliższym roku inspektorzy dotarli także do innych polskich miast - na razie odwiedzają tylko Warszawę i Kraków.