Bogate źródło ważnych składników mineralnych

Pistacje są doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też sporo fosforu. Orzechy te dostarczają organizmowi również inne wartościowe składniki odżywcze – w stosunku do swojej wartości kalorycznej, zawierają znaczne ilości potasu i magnezu.

Bogate źródło witaminy B6 i innych witamin z grupy B

Pistacje są bogatym źródłem witaminy B6 - jedna porcja zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania! Zawierają tyle samo witaminy B6 co wątroba wołowa, która jest uważana za „szczególnie bogate źródło” tej witaminy. Oprócz witaminy B6, pistacje zawierają również tiaminę (jedna porcja zaspokaja 15% dziennego zapotrzebowania). W mniejszych ilościach zawierają też inne witaminy z grupy B, takie jak folan i biotyna (jedna porcja zaspokaja 4% dziennego zapotrzebowania) oraz ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy (jedna porcja zaspokaja 2% dziennego zapotrzebowania).

Wysoka zawartość fenoli oraz właściwości przeciwutleniające

Uważa się, że związki fenolowe w znacznym stopniu odpowiadają za przeciwutleniające właściwości wielu pokarmów roślinnych. Badacze Departamentu Rolnictwa USA przebadali 100 popularnych artykułów żywnościowych kupowanych w Stanach Zjednoczonych i obliczyli ich całkowity potencjał antyoksydacyjny. Kiedy podzielili te produkty na cztery kategorie, okazało się, że pistacje należą do kategorii produktów o największym potencjale antyoksydacyjnym.

Jedyny orzech, który zawiera znaczne ilości luteiny i zeaksantyny

Pistacje są jedynymi orzechami, które zawierają znaczną ilość karotenoidów luteiny oraz zeaksantyny. Spożycie tych karotenoidów jest kojarzone z mniejszym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).

Jeden z orzechów o najwyższej zawartości błonnika

Pistacje należą do orzechów, które zawierają najwięcej błonnika, mogą więc pomóc w osiągnięciu tego celu. Każda porcja orzeszków pistacjowych dostarcza 3 gramy błonnika pokarmowego (około 12% wskazanego dziennego spożycia), czyli więcej niż 28 gramów orzechów włoskich i prawie tyle samo co porcja płatków owsianych.

Ciekawostki na temat kalifornijskich pistacji

Historia pistacji

Drzewo pistacjowe należy do jednych z najstarszych kwitnących drzew orzechowych, a ludzie jedzą orzechy pistacjowe od co najmniej 9000 lat. Pistacje są jednym z  dwóch rodzajów orzechów, o których wspomina się w Biblii (Księga Rodzaju 43:11).

Pistacje zostały sprowadzone do Rzymu przez cesarza Witeliusza w I wieku n.e. i już wtedy Apicius – rzymski odpowiednik Julii Child (cenionej autorki książek kulinarnych w USA) napisał o nich w swojej książce kucharskiej.

Pistacje można określić prawdziwie królewską przekąską. Królowa Saby tak je uwielbiała, że zażądała, aby wszystkie pistacje zebrane w jej królestwie, były przeznaczone wyłącznie dla niej.

Gatunek

Pistacje są spokrewnione z mango oraz przyprawą o nazwie sumak.

Etymologia słowa „pistacja” jest dość skomplikowana: pochodzi ono od włoskiego pistacchio, łacińskiego pistacium i greckiego pistakion.

To, co my nazywamy po prostu pistacją, Chińczycy nazywają „orzechem szczęścia”. Pistacje są również znane jako „zielone migdały”.

Uzdrawiające właściwości

Pistacje są od dawna stosowane w medycynie ludowej. Wierzono, że ich właściwości są pomocne w zwalczaniu takich dolegliwości, jak ból zębów czy stwardnienie wątroby.

Według tabeli stosowanej przez Departament Rolnictwa USA, 28-gramowa porcja pistacji ma wyższy potencjał antyoksydacyjny niż filiżanka zielonej herbaty.

Zielony kolor pistacji pochodzi ze związku zwanego luteiną, który zapobiega najczęstszej przyczynie utraty wzroku: zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem.

Popularność

Uważa się, że pistacje znalazły się w amerykańskim menu głównie dzięki lodom pistacjowym, których receptura została opracowana przez Jamesa W. Parkinsona w latach 40. w Filadelfii.

Te historyczne orzechy doczekały się nawet swojego święta! 26 lutego każdego roku miłośnicy orzeszków pistacjowych na całym świecie obchodzą Międzynarodowy Dzień Pistacji!

Cykl wegetacyjny

Drzewa pistacjowe są zapylane przez wiatr. Jedno drzewo męskie produkuje wystarczającą ilość pyłku do zapylenia 25 drzew żeńskich, które rodzą orzechy. Drzewa żeńskie produkują pierwsze orzechy w wieku około pięciu lat i owocują nawet przez 200 lat.

Pistacje rosną w ciężkich kiściach, przypominających kiście winogron i są pokryte mięsistą łupinką. Dojrzewają późnym latem lub na początku jesieni, kiedy to ich łupinki stają się różowe. O tym, że pistacje są już dojrzałe i gotowe do spożycia mówią nam ich pęknięte skorupki.

W czasie zbiorów mechaniczne wstrząsarki potrząsają drzewami, strącając pistacje na specjalną ramę, z której są dalej zbierane do pojemników i niezwłocznie przewożone do przetwórni. Aby pistacje zachowały swój delikatny smak, należy je natychmiast obrać z łupinek i wysuszyć.

Artykuł powstał dzięki marce Wonderful® Pistachios - kalifornijskie pistacje na naszych stołach!