Szefem kuchni i współwłaścicielem w Eleven Madison Park jest pochodzący ze Szwajcarii Daniel Humm. W kuchni pracuje od 14. roku życia., a pierwszą gwiazdkę Michelin zdobył jako 24-latek. Wraz z drugim właścicielem, Willem Guidara pracują nad tym, aby "zburzyć mur między kuchnią i jadalnią i sprawić, że doznania klientów będą harmonijne od początku do końca" (cyt. za www.theworlds50best.com).

Najlepsza restauracja świata 2017 specjalizuje się w daniach kuchni amerykańskiej w sezonowym wydaniu. Za 11-daniowe menu degustacyjne w Eleven Madison Park trzeba zapłacić 295 dolarów. Wśród popisowych dań Daniela Humma są różne wydania pieczonej kaczki - od tej tradycyjnej w miodzie lawendowym, po bardziej oryginalną - z rzepą i czarnymi jagodami.

 

Celery Root Oven-Roasted with Black Truffles #makeitnice #elevenmadisonpark

Post udostępniony przez Daniel Humm (@danielhumm)

Taking the titles of The Best Restaurant in the World, at No.1 in The World’s 50 Best Restaurants 2017 it is Eleven Madison Park in New York, USA! #Worlds50Best #Restaurants #award #awards #foodoscars #ElevenMadisonPark #NYC #NewYork #America #USA @wguidara @danielhumm #chef #winner

Post udostępniony przez The Worlds 50 Best Restaurants (@theworlds50best)

 

Drugie miejsce przypadło ubiegłorocznemu zwycięzcy - restauracji Osteria Francescana z Modeny, gdzie szefem kuchni jest słynny Massimo Bottura.

Na trzecim miejscu uplasowała się restauracja El Celler de can Roca (Girona) prowadzona przez braci Roca, która również od lat plasuje się w czołówce rankingu.

Wspomniane trzy restauracje znalazły się na podium również rok temu, choć w innej kolejności.

Kolejne miejsca w pierwszej dziesiątce rankingu zajęły:

4. Mirazur w Menton, Francja
5. Central w Limie, Peru
6. Asador Etxebarri w Axpe, Hiszpania
7. Gaggan w Bangkoku, Tajlandia
8. Maido w Limie, Peru
9. Mugaritz w San Sebastian, Hiszpania
10. Steirereck w Wiedniu, Austria