Rubinowa czekolada, jak mówią o niej producenci, to kompletnie nowy produkt. Do uzyskania różowego koloru podstawowym elementem jest specjalny rodzaj nasion kakaowca, z których pozyskuje się niebarwiony puder. Same nasiona eksportowane są z tylko trzech miejsc na świecie - Brazylii, Ekwadoru i Wybrzeża Kości Słoniowej. Dokładne szczegóły pracy nad uzyskaniem różowej czekolady nie są znane, ponieważ wszystko zachowane jest w tajemnicy. Nic dziwnego. Szwajcarscy naukowcy pracowali nad całą recepturą 13 lat!

fot. Barry Callebaut

 

Jeśli chodzi o walory smakowe, czekolada przypomina smak jagód - jest kwaskowata, a zarazem słodka. Niestety dostępność różowej czekolady jest bardzo ograniczona - również w sklepach na całym świecie próżno szukać tego przysmaku. Zaszczyt spróbowania tej zupełnie innowacyjnej czekolady, mieli na razie tylko testerzy z Wielkiej Brytanii, USA, Japonii i Chin.

Miejmy nadzieje, że moda na różową czekoladę szybko rozprzestrzeni się na całym świecie i zawita ona również do Polski. W kuluarach słyszy się głosy, że premiera nowego produktu może nastąpić w najbliższe Walentynki.