Jak zrobić mojito w domu?

Ceny drinków w barach są dość wysokie, a koneserzy słynnego drinka chcą się nim raczyć także w domowych warunkach, podczas imprez i przyjęć. Przyrządzając go samodzielnie możesz też zrobić koktajl w wersji mniej lub bardziej słodkiej - te w barach zawierają często sporo cukru. Składniki mojito są dość łatwo dostępne. Drink pochodzi z Kuby, więc główną rolę gra tu kubański rum.

Przygotuj (na 4 porcje):

Garść liści mięty

2 limonki

160 ml białego rumu

Cukier trzcinowy

Wodę gazowaną

W szklance rozgnieć liście mięty. Dodaj pokrojoną limonkę, również rozgnieć. Dodaj cukier. Wlej rum, wsyp lód i dopełnij szklankę wody gazowanej.

Mojito zawdzięcza swoja popularność wyjątkowo orzeźwiającemu smakowi i zapachowi. Połączenie mięty i limonki jest bardzo lubiane, a brązowy cukier doskonale je podkreśla swoim karmelowym posmakiem. Podaje się bardzo zimne, z dużą ilością lodu.

Przepis na mojito – inne wersje:

  1. Dość popularne jest też mojito truskawkowe – kawałki truskawek dodaje się do mięty i limonki. Owoce dodają aromatu i nieco wzbogacają smak drinka.
  2. Podobny do mojito drink przyrządza się też z innymi alkoholami – znane jest na przykład mojito z wódką.
  3. Bezalkoholowe mojito (virgin mojito) różni się od oryginalnego tylko tym, że nie zawiera alkoholu. Słodko-kwaśne połączenie jest bardzo lubiane, więc przepis na tego drinka stał się inspiracją do przyrządzenia wersji zbliżonej do lemoniady.

Jeśli lubisz koktajle o podobnie orzeźwiającym smaku, wypróbuj też przepis na margaritę ogórkową lub daiquiri.