Matcha to rodzaj zielonej herbaty. W przeciwieństwie do innych herbat, które znamy występuje jednak w postaci proszku. Krzewy herbaciane uprawiane są pod przykryciem, tak żeby nie docierały do nich promienie słoneczne. Dzięki temu zabiegowi w liściach gromadzi się więcej chlorofilu. Suszona i następnie rozdrobniona herbata może stać się prawdziwym przysmakiem.

W Japonii używa się jej do herbacianej ceremonii, ale bez problemu przygotujemy ją sami w domu, a coraz częściej znajdziemy też w ofertach kawiarni, np. w Starbucksie.

Matchę warto pić ze względu na jej właściwości prozdrowotne. To jedyna herbata, w przypadku której wypijamy nie tylko napar, ale i sproszkowane listki. Są one bogate w polifenole, czyli przeciwutleniacze, zawierają też sporą dawkę witamin i minerałów.

Picie matchy wpływa pozytywnie na odporność, a nawet wspomaga odchudzanie. Badania pokazują też, że ta niepozorna herbata może zastąpić nam kawę. Zawiera bowiem duże ilości pobudzającej kofeiny.

Uważaj, co kupujesz!

Najlepsza matcha produkowana jest w Japonii. Na sklepowych półkach znajdziecie też np. matchę chińską, ale lepiej niż do picia będzie nadawała się ona jako dodatek do innych potraw, takich jak desery.

W przypadku matchy warto zwrócić uwagę na cenę. Nasz niepokój powinna wzbudzić zbyt niska cena – prawdziwa matcha będzie kosztować w granicach 200 zł za 100 gram. Na szczęście, zielony proszek jest wydajny, dlatego na początek możemy kupić mniejsze opakowanie.

Matcha dobrej jakości będzie też bardziej delikatna i mniej gorzka. Jej kolor powinien wpadać w soczystą zieleń, a nie w błotnisto-brązowy odcień. Kolor herbaty świadczy o dużej zawartości chlorofilu, który działa oczyszczająco na nasz organizm.

Jak przygotować matchę?

Do przygotowania matchy w domu można użyć specjalnie do tego przeznaczonych akcesoriów, ale nie jest to wymóg konieczny. Jeśli jednak chcemy zaparzyć herbatę zgodnie z zasadami japońskimi, będziemy potrzebować bambusowej łyżeczki (chashaku), małego naczynia (matchawan) i bambusowego pędzla (chasen).

Na jedną filiżankę matchy odmierzamy ok. dwóch łyżeczek proszku i wsypujemy do naczynia. Zalewamy całość wodą o temp. ok. 80 ̊C i mieszamy pędzlem aż proszek się rozpuści, a na powierzchni powstanie piana. Napój musi być aksamitny, bez grudek.

Wbrew pozorom przygotowuje się go szybko i stosunkowo łatwo. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić matchę do codziennego jadłospisu.

Według niektórych matcha ma lekko rybi posmak. Rzeczywiście, smak tej herbaty jest dość specyficzny. Naszą  przygodę z matchą możemy zacząć od delikatnego naparu lub od wariacji na jego temat. Przygotujmy matcha latte, czyli herbatę z dodatkiem mleka lub dodajmy trochę zielonego proszku do ulubionych ciasteczek. Matcha jest też świetną bazą do różnego rodzaju koktajli.