Są inaczej uprawiane – zielone szparagi wystają ponad ziemię i wyciągają się ku słońcu, stąd ich intensywny kolor. Białe odcina się od promieni, rosną pod ziemią, więc nie mają tak intensywnego koloru, a ich skorka jest twarda, zdrewniała. Ich smak za to jest bardziej delikatny, subtelny.

Za tymi różnicami idą kolejne – w przyrządzaniu. Zielonych szparagów się nie obiera, wystarczy odłamać końcówki – chwyć obydwa końce i wygnij szparaga – powinien się złamać w około jednej trzeciej – jednej czwartej wysokości. Końcówki są zwykle zdrewniałe,  więc można na nich tylko ugotować wywar do zupy szparagowej. Białe szparagi obierz za pomocą obieraczki do warzyw – główki pozostaw, bo są delikatne. Obetnij też twarde końcówki. Im bliżej końca sezonu, będą grubsze i twardsze, a cena szparagów – coraz wyższa.

Jak gotować szparagi?

Zielone szparagi gotuje się krótko – czasem (gdy są bardzo młode) wystarczą trzy minuty. Pod koniec sezonu zwykle trafiamy na twardsze egzemplarze, które należy gotować nawet jakieś 8 minut. Szparagi można również piec, smażyć i grillować. Trwa to zwykle nieco dłużej niż gotowanie – sprawdzaj, czy da się w nie wbić widelec. Podobnie testuj białe szparagi, ale pamiętaj, że gotuje się dłużej – od 8 do 15 minut.

Wszystkie szparagi staraj się gotować ustawione pionowo - są nawet specjalne wysokie i wąskie garnki, które to ułatwiają. Główki staraj się zawsze utrzymywać nad powierzchnią wody – gotują się szybciej, więc wystarczy im działanie gorącej pary. Do wody, w której gotuje się szparagi dodaj nie tylko sól, ale i szczyptę cukru.

Więcej przepisów na obiady

Jak przyrządzić szparagi?

Gotowanie sprawia, że są delikatne w smaku. W tej postaci najczęściej podaje się je z sosami – na przykład delikatnym holenderskim. Idealnym dodatkiem do szparagów jest też jajko w koszulce lub sadzone – ważne, aby miały płynne żółtko. Jeśli lubisz aksamitne zupy, posmakuje ci też krem ze szaragów.

Smażcie szparagi na maśle lub oliwie, pieczcie i grillujcie – te metody dodatkowo podkreślą ich smak. Polecamy tartę ze szparagami, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej lub boczku i inne przepisy na szparagi, które znajdziecie w naszej bazie!

Dietetyczny grill? To możliwe!