Festiwal, któremu tradycyjnie patronują Robert Makłowicz i Piotr Bikont, będzie trwał aż pięć dni. W programie, jak co roku, wiele atrakcji.

Rozpoczniemy 4 czerwca jarmarkiem produktów europejskich, który potrwa do 8 czerwca, po raz pierwszy także na jarmarku będzie można próbować tradycyjnych potraw. Jarmarkowi towarzyszyć będą targi książki kulinarnej.

Już 4 czerwca pierwsza nowość – warsztaty na Uniwersytecie Przyrodniczym. W Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu chętni dowiedzą się, jakie są  „Fakty i mity kuchni dietetycznej”. Na warsztaty obowiązują zapisy.

5 czerwca w kinie Nowe Horyzonty odbędzie się konferencja „Europa regionów. Polska regionów”. To także nowe wydarzenie, poświęcone tradycji i nowoczesności w kuchni, pod patronatem prof. dr hab. Romana Kołacza. W programie wiele ciekawych wykładów, na które zapraszamy wszystkich zainteresowanych – wejściówki będą do odbioru w kasie kina.

6 czerwca to dzień truskawki i szparaga! Podczas pokazów kulinarnych na scenie będzie można zobaczyć, co da się wyczarować z tych bardzo popularnych owoców oraz coraz bardziej popularnych warzyw, a także jak można je ze sobą łączyć. Dodatkową atrakcją będzie smażenie konfitur i pieczenie chleba. W tym dniu odbędą się także pierwszy Konkurs na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska  oraz warsztaty piwowarskie w Browarze Mieszczańskim. W programie również dwa koncerty: polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla i polskiego zespołu Chluba.

7 czerwca odbędzie się tradycyjna biesiada „Europy na widelcu”. W tym roku serwowane będą potrawy z 16 regionów europejskich. Rozpoczniemy, jak co roku, paradą kucharzy, a następnie Robert Makłowicz i Piotr Bikont oficjalnie zaprezentują tegoroczne menu publiczności. W programie, oprócz degustacji, m.in. pokazy kulinarne za scenie, koncert chorwackiego mistrza harmonijki – Tomislava Golubana, warsztaty kulinarne oraz teatrzyk dla dzieci, konkursy i zabawy. Na zakończenie wystąpi WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką. Specjalną atrakcją będzie tort, którym poczęstujemy zebranych na rynku gości! Jako wydarzenia towarzyszące odbędą się VI Wrocławski Turniej Nalewek i IV Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych i I Konkurs Win Domowych oraz drugie spotkanie bloggerów kulinarnych, kolejny dzień trwać będą warsztaty piwowarskie w Browarze Mieszczańskim.

Tegorocznej edycji towarzyszy konkurs na najlepsze danie z truskawek i szparagów przygotowany przez platformę kulinarną cooklet.com.

Każdego roku „Europa na widelcu” gromadzi tysiące smakoszy, którzy z chęcią degustują potrawy z różnych zakątków Starego Kontynentu. Zapraszamy!

Europa na widelcu

4–8 czerwca 2014

Wrocław – Rynek

Menu wielkiej biesiady na wrocławskim rynku - 7 czerwca

Europa regionów

  • Andaluzja (Hiszpania) OSSKiC

    Gazpacho andaluz − zupa z surowych warzyw podawana na zimno

    Albóndigas en salsa de tomate – lekko pikantne klopsiki mięsne w sosie pomidorowym

  • Alentejo (Portugalia) OSSKiC

    Pezinhos de porco de Coentrada − potrawka z wieprzowych nóżek w sosie z zieloną kolendrą

    Carne de porco à Alentejana − wieprzowina smażona z małżami

  • Brandenburgia (Niemcy) OSSKiC

    Spreewälder Mohnpielen − makowy deser à la pudding podawany z sosem owocowym

    Kasseler Rippchen − pieczeń wieprzowa z kiszoną kapustą i ziemniakami

  • Dolny Śląsk (Polska) HP Park Plaza

    Bukiet warzyw ze szparagami w sosie serowo-estragonowym z prażonym słonecznikiem

    Pieczona szynka na musie owocowym z ziemniakami i warzywami

  • Morawy (Czechy) Restauracja Bernard

    Pivní polévka − zupa piwna

    Nakládaný hermelín s tatarsou omáčkou − marynowany ser z sosem tatarskim podawany z żytnim chlebem

  • Peloponez (Grecja) Restauracja Akropolis

    Φακες (fakes) – zupa z soczewicy z czarnymi oliwkami podawana z chlebkiem pita

    πιλάφι με γαρίδες (pilafi me garides) – potrawa z ryżu z krewetkami

  • Prowansja (Francja) Good Food

    Ratatouille − potrawka z warzyw

    Charlotte −  szarlotka z nutą tymianku i pomarańczy

  • Region Przydnieprowski (Ukraina) Restauracja Kozacka Chatka

    Холодни́к (chłodnik) − zupa na bazie maślanki z ogórkami i zieleniną podawana na zimno z jajkiem

    Пиріжки із зеленим луком і яйцями (pierożki z zieloną cebulką i jakami) − smażone pierożki z ciasta drożdżowego podawane ze śmietaną

    Млинці з м'ясом (naleśniki z mięsem) − naleśniki z mąki pszenno-gryczanej podawane ze śmietaną

    Сирники (syrnyky) − kotleciki z białego sera zalane słodkim śmietankowym sosem

  • Skania (Szwecja) Quchnia Polska

    Rödbetssallad − sałatka śledziowa z burakami

    Köttbullar − kulki mięsne z żurawiną

  • Spisz (Słowacja) Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego oraz Konrad Schönfeld i Tomislav Kožić

    Bryndzowé pirohy − pierogi z bryndzą kraszone skwarkami

    Spišská fazulova polievka − zupa fasolowa z wędzoną golonką i kwaśną śmietaną

  • Sycylia (Włochy) Art Hotel

    Arancini di riso − kulki ryżowe nadziewane mozarellą

    Caponata siciliana − potrawka z bakłażanów

  • Szkocja (Wielka Brytania) OSSKiC

    Toad in the Hole − kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowego

    Bread and Butter Pudding − pudding z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej

  • Transylwania (Rumunia) OSSKiC

    Clatite brasovene cu carne – naleśniki z wieprzowiną

    Balmoş – danie na bazie polenty i sera zapiekane w piecu

  • Tyrol (Austria) OSSKiC

    Brühe mit Leberknödel − rosół z knedlem wątrobianym

    Rote-Rüben-Knödel − kluski z czerwonych buraków podawane z sosem

  • Żmudź (Litwa) Unilever Food Solutions

    Šaltibarščiai (chłodnik) − zupa na bazie jogurtu z botwinką podawana z czarnym chlebem z białym serem

    Bulvytė („ziemniaczek”) – deser z miodem, makiem i bakaliami

  • Żupania Krapińsko-Zagorska (Chorwacja) Restauracja Kurna Chata

    Pečenica Stubica – pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i śliwowicą

    Zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera

Europa na widelcu

4–8 czerwca 2014

Wrocław – Rynek