Trzeba uważać, żeby się nie rozgotowała - fasolka szparagowa z wody powinna być jędrna, lekko twardawa, al dente. Jak ją gotować? Młodziutkie strączki obierz - odłam im ogonki i wrzuć do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku (pół łyżeczki cukru) i gotuj około 10 minut, ale już po 5 sprawdzaj, czy miękną. Pod koniec sezonu fasolka jest twardsza i trzeba ją gotować 15-20 minut.

Jak gotować fasolkę, jeśli później ma być jeszcze obsmażana lub pieczona? Wystarczy ją zblanszować, pogotować przez 2 minuty i zahartować, przelewając zimną wodą. Fasolka szparagowa jest pyszna nie także po podsmażeniu na oliwie lub zapieczeniu - ma pyszną, lekko przypieczoną skórkę. Wykorzystaj w ten sposób fasolkę, która została z obiadu!

Fasolka szparagowa - mrożenie

Zblanszowaną fasolkę możesz też przechować w zamrażalniku. Najlepiej najpierw ją obrać, pokroić na połówki lub mniejsze kawałki - będą bardziej praktyczne. Zamrożoną fasolkę wystarczy wrzucić do wrzątku i gotować jak zwykle, kontrolując, czy jest już miękka. Można ją równie łatwo usmażyć, udusić, upiec - bez wcześniejszego rozmrażania.


Znajdź pomysł na wakacyjny obiad

Fasolka szparagowa w 15 przepisach