Micha makaronu w pomidorowym sosie, posypana hojnie tartym serem, kojarzy się z domem w takim najcieplejszym wydaniu: trochę głośnym, trochę bałaganiarskim, ale bezpiecznym i pełnym miłości... Makaron w kuchennej szafce to swego rodzaju polisa, zwłaszcza jeśli tuż obok będziemy mieli butlę oliwy, typowe suszone włoskie zioła, kilka puszek pomidorów, słoik oliwek i pomidorów suszonych oraz czosnku w ziołowym oleju, może trochę tuńczyka, a w lodówce – kawałek sera w typie parmezanu. Dysponując takimi składnikami, będziemy w stanie zawsze zrobić pyszny, pożywny gorący posiłek. Zachęcamy do zgromadzenia takich „żelaznych racji„ i położenia obok tego wydania specjalnego Mojego Gotowania, aby nigdy nie zabrakło nam inspiracji, jak je twórczo kulinarnie wykorzystać.

Redaktor naczelna,
Renata Chodorowska

 

W numerze między innymi przepis na świdry z bakłażanem i kurczakiem
składniki na 4 porcje
czas przygotowania: 50 minut + marynowanie

8 sztuk podudzi z kurczaka
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
oliwa
1 bakłażan
6 gałązek selera naciowego
1 kg pomidorów
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól
pieprz
zioła prowansalskie
papryka słodka
mielone chili
opakowanie makaronu świdry
MARYNATA DO KURCZAKA: 2 cebule dymki
łyżka drobno posiekanych świeżych ziół (tymianek, oregano, natka pietruszki)
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego
3 ząbki czosnku

NA MARYNATĘ: dymki siekamy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

DO SOSU: cebule drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając, przez 15 min. Pomidory kroimy w kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko szklanką wody, mieszamy i dusimy na średnim ogniu,
aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.
Podudzia w marynacie obsmażamy, przekładamy do sosu warzywnego, dolewamy wino. Przykrywamy, dusimy ok. 30 min, ew. jeszcze przyprawiamy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem i podudziami.