● Sto lat temu raczyli się nią tylko bogacze, a dwieście lat wcześniej spożywano ją wyłącznie na dworach królewskich. Obecna, w postaci tabliczek, nie przypomina tej, wzmacniali się Aztekowie i

Majowie, jej odkrywcy. Pili oni gorzki płyn, w którego skład wchodziło ziarno kakaowca, woda i sok z trzciny cukrowej, doprawiane papryką i chili.

● Obecna czekolada składa się z przetworzonego ziarna kakaowego, masła kakaowego, cukru, tłuszczu, a czasem także mleka w proszku. Proces produkcji czekolady trwa czasem nawet kilkadziesiąt godzin – chodzi o to, by wszystkie produkty połączyły się.

● Czekolada zawiera duże ilości magnezu, cynku i selenu, które zwiększają wydzielanie endorfin, hormonów zadowolenia. Jest bardzo kaloryczna – jedna tabliczka to od 450 do 585 kcal. Ale wystarczy zjeść mały kawałeczek raz dziennie, by poczuć przypływ energii.