Czarne lody mają kokosowy smak, bo dodaje się do nich popiół ze zwęglonych łupin orzecha kokosowego. Jednak smak jest – jak zawsze – kwestią gustu, a czarne lody są zazwyczaj wzbogacane innymi smakami. Bardziej interesuje nas jednak ich działanie – w końcu swój kolor zawdzięczają zawartości węgla aktywnego – tego samego, który przyjmujemy w przypadku zatrucia. Choć to zupełnie naturalna substancja o dobroczynnym działaniu, nie powinno się jej nadużywać!

Wiola Urban, dietetyczka, autorka bloga okiemdietetyka.pl przestrzega przed nadmiernym spożyciem tego składnika. Choć w wielu przypadkach służy zdrowiu, może też szkodzić:

Węgiel zaburza wchłanianie niektórych biopierwiastków (np. wapnia, magnezu czy cynku), a zatem może przyczynić się do niedoborów pokarmowych. Druga ważna sprawa - jeśli bierzesz leki, to może tutaj dojść do interakcji i lek się zwyczajnie nie wchłonie. Węgiel nie działa selektywnie - z uwagi na swoją olbrzymią powierzchnię cząsteczkową ma silne właściwości wiążące. Z uwagi na fakt, że węgiel nie jest inteligentny - nie wyłapuje z jelit tylko tego co złe, zabiera też sporo tego, co dobre lub niezbędne.

Węgiel polecam do oczyszczania buzi, wybielania zębów, na zatrucia pokarmowe i biegunki oraz w wyjątkowych przypadkach na syndrom dnia następnego (węgiel wiąże ze światła jelita szkodliwe pozostałości alkoholu i pomaga przywrócić florze bakteryjnej normalne warunki).

 

Czy to znaczy, że trzeba unikać czarnych lodów lub - coraz popularniejszej - czarnej lemoniady? Spokojnie, można spróbować, ale warto zachować umiar!

 

 
 

Post udostępniony przez @blondeswhoeat