Bób jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy i sycący. Jego dodatkowe atuty do intensywnie zielony kolor i kremowa konsystencja – szczególnie pasująca do kremowych zup i past.

Jak ugotować bób?

To proste – na początek zagotuj duży garnek wody, posól ją. Gdy ponownie się zagotuje, wrzuć umyty bób. Jak długo ma się gotować? To zależy od tego, czy bób jest młody, czy nieco starszy. Delikatne ziarna ugotują się już w 10-15 minut. Sprawdzaj miękkość widelcem. Do wielu dań wystarczy ledwie zblanszowany bób – ziarna są twardawe i mają świeży, wiosenny smak. Wystarczy gotować go pięć minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Twardawy bób łatwiej się obiera.

Zależnie od tego, do czego zamierzasz dodać bób, możesz go obrać lub pozostawić w łupinach – w tej postaci będzie pasował do potrawek i niektórych sałatek.

                                                                                                                                                                                 Bób – przepisy na dania

Ugotowany i obrany bób można zmiksować z czosnkiem i ziołami, na przykład miętą – przygotujecie w ten sposób pastę do pieczywa. Można ją wzbogacić również ugotowanym zielonym groszkiem.

Sałatka z bobem jest sycąca, kolorowa i atrakcyjna. Warto dodawać do niej mięso, bogate w smaku sery i świeże zioła – miętę, tymianek… Polecamy na przykład tę ciepłą sałatkę z bobem, cukinią i boczkiem lub tę z kurczakiem i serem pleśniowym.

Dość oryginalnym pomysłem na sałatkę są wstążki z cukinii z bobem, bryndza i granatem - przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy podłużne i cieniutkie plastry cukinii, które układają się nieco jak makaron. Do delikatnych w smaku warzyw pasuje wyrazisty ser i słodko-cierpki granat.

Kolejna sałatka z bobem, jaką warto wypróbować to kasza bulgur z soczewicą, bobem i orzeszkami piniowymi. Wypróbuj też nową wersję sałatki nicejskiej - wyjątkowo wiosenną.

Bób jest świetnym dodatkiem do dań, na przykład mięsnych. Choć kojarzy się jak wyjątkowo prosty, niezbyt wyszukany składnik, w rzeczywistości potrafi być elegancki – podany ze sznyclami cielęcymi z winnym sosem z czarnym pieprzem.

Zielone połączenie groszku i bobu sprawdza się bardzo często – w zupach, pastach i innych daniach. Obydwa warzywa „lubią” też te same przyprawy i dodatki – masło, miętę, świeżo mielony pieprz, słone sery. Tym razem groszkiem smarujemy chrupiące grzanki, a bób układamy na wierzchu – razem z wyrazistym pecorino i pikantną rukolą.

Podobne składniki znajdziecie w tej tarcie z bobem. Dopełnieniem są szynka parmeńska i ser feta – składniki szczególnie doceniane w daniach z delikatnymi, słodkawymi warzywami.

Zupa z bobem – krem czy z kawałkami?

Jak kto woli – możliwości jest całe mnóstwo! Jedną z nich jest ta wiejska zupa prosto z Włoch. Nie wahaj się – dodaj do niej zielone pesto z bazylii i posyp ją tartym parmezanem. Rozkosz! Jeśli wolisz, możesz zrobić gładki, zielony krem z bobem i groszkiem.

Bób – wartości odżywcze

Jest sycący – dzięki wysokiej zawartości białka, jak wszystkie rośliny strączkowe. Dzięki temu jest bardzo lubiany przez wegetarian, którzy poszukują innych niż mięso źródeł wartościowego białka. Zawiera dużo kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży. Jest też źródłem żelaza, magnezu, potasu i innych cennych minerałów i witamin.

Bób – ile ma kalorii?

Sporo. Ponad 100 kcal w 100 gramach gotowanych ziaren. Jest dość ciężki, więc wystarczy garść, żeby zjeść taką porcję. Nie oznacza to jednak, że nie można jeść go na diecie – uwzględnij jego kaloryczność w swojej diecie i delektuj się, bo warto. Zawiera mnóstwo cennego błonnika, który pomaga w odchudzaniu walce z wysokim poziomem cholesterolu.

Jak gotować bób - porady