Według prof. Tombaka roztwór ten przyciąga wszelkie toksyny zatruwające organizm. Pomaga też transportować je do jelit i sprzyja ich usuwaniu. Picie słonej wody może jednak prowadzić do odwodnienia. Utratę płynów rekompensujesz więc, pijąc 4 litry specjalnej mieszanki soków z owoców cytrusowych. Dodatkowo dostarczasz w ten sposób organizmowi witaminy i składniki mineralne.

Prof. Tombak poleca terapię osobom, które żyją w stresie, czują się zmęczone bez powodu, często boli je głowa, miewają dokuczliwe zaparcia. Dieta przynosi ulgę cierpiącym z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, hemoroidów. Przez pierwsze 3 dni terapii jej twórca zaleca płukanie jelita. Możesz robić sobie lewatywę.

Prof. Tombak jest jednak zwolennikiem zabiegów płukania jelita grubego, przeprowadzanych w ośrodkach medycyny naturalnej. Pozwalają one usunąć złogi z fragmentów jelita niedostępnych dla lewatywy. Według prof. Tombaka moc oczyszczającą mają tylko świeżo wyciśnięte soki.

Twoje menu

Dzień 1.-3. - słona woda i mieszanka soków

Rano wypij na czczo szklankę ciepłej wody z łyżką gorzkiej soli stołowej. Zaraz po wypiciu roztworu soli ciepło się ubierz.

Przygotuj mieszankę soków: wyciśnij 900 ml (ok. 3,5 szklanki) soku z grejpfrutów. Dodaj 900 ml soku ze świeżych pomarańczy, 200 ml (niepełna szklanka) soku z cytryn i 2 l wody.

Co 30 minut wypijaj po 100 ml mieszanki (niepełne pół szklanki), dopóki się nie skończy.

Gdy pojawi się uczucie głodu, można jeść pomarańcze lub grejpfruty.

Przed snem koniecznie wypij napar z ziół przeczyszczających.

Dzień 4.-5. - wprowadzamy nowe owoce i warzywa

Obowiązują zalecenia z poprzednich dni, ale złagodzone. Zamiast mieszanki soków wolno pić sok z jabłek i marchwi (proporcje dowolne). Jako przegryzka (tylko gdy odczuwasz głód) mogą służyć warzywa i owoce.

Dzień 6. - nowe produkty

Zalecenia, jak w dniach 4.-5. Do diety możesz jednak wprowadzić w minimalnych ilościach kaszę, jajka i ryby.

Rewolucja w kuchni

6-dniowa dieta to tylko wstęp. By kuracja miała sens, po jej zakończeniu powinnaś zmienić nawyki żywieniowe. Przynajmniej na 2 miesiące należy wyłączyć z jadłospisu produkty zawierające biały cukier i białą mąkę, konfitury, słodycze, przetwory konserwowane. Warto ograniczyć spożycie tłustych i smażonych potraw. W bardzo małych ilościach można jeść masło, ser, ryby, jajka, mięso. Z mleka najlepiej zrezygnować. Z nabiału dozwolony jest biały tłusty ser (do 50 g dziennie) oraz zsiadłe mleko (nie więcej niż szklanka dziennie). Podstawę pożywienia mają stanowić sałatki, kasze, warzywa, owoce i świeżo wyciśnięte soki. Prof. Tombak nie zaleca także łączenia w czasie posiłku pokarmów białkowych z węglowodanowymi.

Więcej na ten temat: Michał Tombak: "Jak żyć długo i zdrowo", "Uleczyć nieuleczalne", "Droga do zdrowia".

Informacje na temat wczasów zdrowotnych prowadzonych przez prof. Tombaka: www.drnatura.pl/turnusy_z_tombakiem.htm