Smak i styl

2017-11-20 19:18

Gotowi do świąt? Wrocław już tak!

Choinka stoi jakby na uboczu - na razie większość gości gromadzi się raczej wokół stoisk z jedzeniem i grzanym winem. I to mnie bardzo cieszy, bo chłód jest dość dotkliwy - idealne okoliczności, żeby przekąsić...

2017-11-17 09:02

Zakwas buraczany na barszcz - jak to zrobić?

Zwykle przyrządzamy zakwas na barszcz tuż przed świętami Bożego Narodzenia – to oczywiste. Ze względu na walory smakowe i zdrowotne warto go jednak wprowadzić na stałe do swojej kuchni.

2017-11-14 13:29

Piernik staropolski - nie na ostatnią chwilę

Przygotowanie piernika staropolskiego najlepiej zacząć już sześć tygodni przed świętami. Zostało mniej czasu? Z ciasta dojrzewającego przez cztery lub dwa tygodnie też będzie pyszny piernik!

2017-11-13 11:59

Polska – kraina z mleka słynąca

Kraina mlekiem płynąca? Długo nie trzeba szukać – to nasza Polska. Polskie mleko jest coraz bardziej znane i doceniane za granicą, polscy producenci podbijają kolejne zagraniczne rynki. Mamy cały wachlarz...

2017-11-09 11:15

Grzane wino na chłodne dni

To jeden z przyjemniejszych aspektów chłodnych jesiennych i zimowych wieczorów - pyszne grzane wino! Może się zdziwisz, ale można je przyrządzić zarówno na bazie czerwonego, jak i białego wina.

2017-11-08 10:19

Kapuśniak, gołąbki, kiszonki - kapusta w roli głównej

Kapusta jest tania, łatwo dostępna i bardzo zdrowa. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. W polskiej kuchni występuje zwykle w pysznych, choć dość ciężkich wersjach. Oto inspiracje dla tradycjonalistów...

2017-11-06 09:55

Ziemniak - nowy obiekt westchnień

Zasługuje na uznanie nie tylko dlatego, że syci, że tani, że jest zawsze pod ręką. To fakt, w polskiej kuchni ziemniak przez lata istniał jako pospolite warzywo, które szybko i tanio napełnia żołądki,...