Fot.: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.47 (143)
Niby zwykły biały barszcz, a jednak zupełnie inny! Boczek, kiełbasa i jajko oczywiście są, ale oprócz nich znajdziecie w barszczyku też liście mniszka i szpinaku!
mniszek lekarski 100 g
szpinak 100 g
boczek wędzony 100 g
czosnek 2 ząbki
dymka 2 szt.
marchewka 1 szt.
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 6 szt.
pieprz 8 szt.
bulion warzywny 1 l
barszcz biały 250 ml
śmietana kremówka 125 ml
pieprz 3 g
sól 5 g
ziemniaki 4 szt.
masło 15 g
jajka 4 szt.
koperek 0.25 pęczka
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. czosnek i cebulki siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
W garnku z grubym dnem wytapiamy boczek, dodajemy kiełbasę (lub inną wędlinę), smażymy jeszcze chwilę, po czym dorzucamy czosnek i dymki, podsmażamy, aż się zeszklą.
Dodajemy przyprawy i marchewki, zalewamy ciepłym bulionem, gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą prawie miękkie. Mieszając, wlewamy barszcz, zagotowujemy.
Listki mniszka i szpinaku przelewamy wrzątkiem na sicie, kiedy odciekną i przestygną, siekamy, wrzucamy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.
Zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, obsmażamy na złoto i chrupiąco na maśle, jajka obieramy, tniemy w plasterki, koperek siekamy.
Barszczyk rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy plasterkami ziemniaków i jajek, posypujemy koperkiem.
Porady
Zobacz też: barszcz na zakwasie z buraków