Mniszkowy barszczyk

Ocena:

4.47 (143)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Niby zwykły biały barszcz, a jednak zupełnie inny! Boczek, kiełbasa i jajko oczywiście są, ale oprócz nich znajdziecie w barszczyku też liście mniszka i szpinaku!

Składniki:

  • mniszek lekarski  100 g

  • szpinak  100 g

  • boczek wędzony  100 g

  • czosnek  2 ząbki

  • dymka  2 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  6 szt.

  • pieprz  8 szt.

  • bulion warzywny  1 l

  • barszcz biały  250 ml

  • śmietana kremówka  125 ml

  • pieprz  3 g

  • sól  5 g

  • ziemniaki  4 szt.

  • masło  15 g

  • jajka  4 szt.

  • koperek  0.25 pęczka

Mniszkowy barszczyk - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. czosnek i cebulki siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.

  • Krok 2:

    W garnku z grubym dnem wytapiamy boczek, dodajemy kiełbasę (lub inną wędlinę), smażymy jeszcze chwilę, po czym dorzucamy czosnek i dymki, podsmażamy, aż się zeszklą.

  • Krok 3:

    Dodajemy przyprawy i marchewki, zalewamy ciepłym bulionem, gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą prawie miękkie. Mieszając, wlewamy barszcz, zagotowujemy.

  • Krok 4:

    Listki mniszka i szpinaku przelewamy wrzątkiem na sicie, kiedy odciekną i przestygną, siekamy, wrzucamy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.

  • Krok 5:

    Zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, obsmażamy na złoto i chrupiąco na maśle, jajka obieramy, tniemy w plasterki, koperek siekamy.

  • Krok 6:

    Barszczyk rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy plasterkami ziemniaków i jajek, posypujemy koperkiem.

Porady

Zobacz też: barszcz na zakwasie z buraków

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne