Żurek prosty i szybki

Ocena:

4.49 (266)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Żurek-to zupa prosta i bardzo szybka. (wersja dla jaroszy, bez wędliny).

Składniki:

  • żurek gotowy w butelce,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • kwaśna śmietana 18 %-pół kubka, tj. 200 ml.,
  • 2 listki laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • majeranek-do smaku,
  • maggi w płynie-do smaku.
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Żurek prosty i szybki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pokroić drobno w kostkę w/w warzywa : cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, parę ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
  • Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości- 15 minut.
  • Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta.
  • Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność.
  • Potem dodajemy 200 ml.-pół kubka kwaśnej śmietany 18 %.
  • (Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia.
  • Dodajemy trochę majeranku.
  • Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
  • Żurek podajemy z wcześniej ugotowanym jajkiem na twardo, przekrojonym wzdłuż.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne