Przepisy kulinarne
Czwartek, 30 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Żurek staropolski z makaronem

Żurek staropolski z makaronem Fotolia.pl
Dodane przez:
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • - kości wędzone od schabu - ½ kg
  • - marchew - 1 średnia szt.
  • - seler - ½ średniej szt.
  • - woda - ok. 2,5l
  • - liść laurowy - 3 szt.
  • - ziele angielskie - 5-6 ziarnek
  • - gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
  • - śmietana kwaśna 18% - 300ml
  • - sól, pieprz do smaku
  • - czosnek - 3 ząbki
  • - biała kiełbasa surowa - ½ kg
  • - jajka ugotowane na twardo
  • - Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g

Zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem.

Etapy przygotowania

1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
Smacznego!

Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przepis polecają: Międzybrodzkie Makarony

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238