Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Żur śląski

Żur śląski buciol78
Dodane przez:
Czas przygotowania: 80 minut
Czas gotowania: 80 minut

Składniki

  • 1/2 litra zakwasu
  • 4l. wody
  • 1 kość wędzona ok.70dag.
  • 40dag. kiełbasy zwyczajnej
  • 30dag. boczku wędzonego
  • 1 spora cebula
  • 50dag. ziemniaków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 liścia laurowego
  • 2-3 ziela ziela angielskiego
  • majeranek,sól,pieprz,magi do smaku

Śląski przysmak

Etapy przygotowania

Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie.Gotować wywar.Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości.Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru.Zagotować.Wlać zakwas i ponownie zagotować.Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem.Pozostawić jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.Podawać z pieczywem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
22.4.2014

aż ślinka cieknie :)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210