Przepisy kulinarne
Czwartek, 17 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa pomidorowa z ryżem i koperkiem

Zupa pomidorowa z ryżem i koperkiem buciol78
Dodane przez:
Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 4l. wody
  • 2-3 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskiego
  • 1szt. kość wieprzowa ( ok.50dag )
  • 2 średniej marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1 pora ( biała część )
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200g.ryż biały ( 2 saszetki )
  • 100g. masła,lub margaryny
  • 200g. śmietany 18%
  • 200g. koncentratu pomidorowego (dobrej jakości )
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól,pieprz,magi,do smaku.

Zupa pomidorowa - popularna i zawsze smaczna

Etapy przygotowania

Zupa pomidorowa  - pyszna zupa pomidorowa  zachwyci każdego. Moja ulubiona zupa pomidorowa  z ryżem i koperkiem to proste danie. Polecam!

Do garnka wlewamy wodę,wrzucamy kość,liść,ziele, i gotujemy wywar ok.1h.Marchewkę płuczemy obieramy i wrzucamy do wywaru gotujemy ją do miękkości wyciągamy i kroimy w drobną kostkę.Ryż gotujemy osobno,sposobem(patrz na opakowanie).Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę i szatkujemy drobniutko,wrzucamy do wywaru.Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę a następnie dodać koncsntrat podsmażać wszystko ok.5min na średnim ogniu mieszając.

Całość posypujemy mąką robiąc zasmażkę.Łączymy z wywarem  energicznie mieszając trzepaczką.Śmietanę hartujemy w misce dodajemy do zupy.Doprawiamy do smaku. Zupa pomidorowa  gotowa.

Zupa pomidorowa najlepiej smakuje z ryżem i posiekanym koperkiem.

Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.9.2013

Zrobiłem zupę według przepisu, ale uważam, że proporcja koncentratu do ilości wody jest zła. Zbyt dużo wody na 200g koncentratu. Oczywiście dodawana później maką zagęści zupę, ale będzie, jak dla mnie, za mało kwaśna. Zastanawiam się jeszcze po co ta cebula z patelni z koncentratem, skoro i tak wszytko wędruje w zupie i się wymiesza. Czy ta cebula ma się przegryźć z koncentratem? Czy chodzi tylko żeby była miękka (jeżeli tak to przecież ugotuje się w garnku)?

 
19.6.2013

nie polecam !! kto miesza w 4 litrowym garnku trzepaczka ??!!! zrobilam dzis te zupe i wyszlo okropnie a robilam wszystko zgodnie z przepisem ...





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!