Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa nic

Zupa nic
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 szklanki mleka
  • 4jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół laski wanilii
  • łyżeczka octu

zupa mleczna inaczej....

Etapy przygotowania

Mleko zagotować razem z pokrojona wanilią. Białka ubić z łyżką cukru na sztywna pianę. Do wrzącego mleka wkładać łyżką porcje piany. Po minucie odwracać i gotować 2 minuty pod przykryciem. Wyjąć gotowe pianki.

Żółtka utrzeć z łyżką cukru na gęsty kogiel-mogiel. Wlewać strumieniem gorące mleko, nie przerywając ubijania. Mieszać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy !!!). Schładzać, cały czas ubijając.

Resztę cukru przełożyć do rondelka. Skropić octem i ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się stopi i lekko zrumieni. Tak przygotowany karmel odstawić w ciepłe miejsce, nie dopuszczając, by stwardniał.

Zupę rozlać na talerze. Do każdej porcji delikatnie włożyć kilka pianek. Do gorącego karmelu włożyć widelec i ciągnącymi się za nim „nitkami” udekorować każdą porcje zupy.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238