Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 22 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44448
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa kokosowa

Zupa kokosowa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 25 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 40 dag nieobranych, mrożonych krewetek
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1–2 papryczki chili
  • kawałek imbiru (2 cm)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Etapy przygotowania

Krewetki rozmrozić, oderwać główki i zdjąć skorupki, oczyścić, dokładnie umyć. Skorupki opłukać na sicie, osuszyć.

Czosnek i imbir obrać, posiekać. Olej rozgrzać w woku, wrzucić główki i skorupki krewetek, podsmażyć. Dodać czosnek i imbir, wymieszać, wlać bulion i 2 łyżki soku z cytryny. Gotować 20 minut.

Bulion przecedzić przez gęste sito, wlać do rondla. Dodać mleczko kokosowe i curry, wymieszać.

Papryczki chili oczyścić z nasion, posiekać. Dodać do zupy, gotować 3 minuty. Włożyć krewetki, gotować ok. 5 minut. Przyprawić sokiem z cytryny, udekorować kolendrą.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
27

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
15

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
246

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2962