Przepisy kulinarne
Sobota, 20 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44182
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa Fasolowa

Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1/2 kg fasoli jas
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek majeranku
  • oliwa
  • 10 dag chudego bekonu
  • 30 dag kiełbasy chorizo
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 paczki makaronu świderki lub drobnego penne
  • gałązki estragonu

Etapy przygotowania

Zupa Fasolowa

Fasole zalewamy 1,5 l zimnej wody i zostawiamy na noc. Siekamy cebule, czosnek i majeranek, szklimy razem na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy pokrojony w kostkę bekon i pocięte w plasterki chorizo, smażymy ok. 3 min. Dodajemy pomidory z zalewą, dusimy pod przykryciem 5 min. Wlewamy wino, zwiększamy płomień i redukujemy przez 5 min. Dodajemy fasolę z ok. 1 l wody, w którym się moczyła, gotujemy powoli, pod przykryciem, ok. 1 godz.

Odlewamy połowę zupy, miksujemy i łączymy z resztą, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, posypujemy posiekanym
estragonem.  Zupę – zamiast z makaronem – można podać z ziemniakami: obrane i pokrojone w grubą kostkę dodajemy do zupy na ok. 20 min przed końcem gotowania. Z braku chorizo można z powodzeniem użyć kabanosów.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2935

Ilosc dodanych przepisow:
404