Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Kwietnia 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44691
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa Fasolowa

Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1/2 kg fasoli jas
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek majeranku
  • oliwa
  • 10 dag chudego bekonu
  • 30 dag kiełbasy chorizo
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 paczki makaronu świderki lub drobnego penne
  • gałązki estragonu

Etapy przygotowania

Zupa Fasolowa

Fasole zalewamy 1,5 l zimnej wody i zostawiamy na noc. Siekamy cebule, czosnek i majeranek, szklimy razem na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy pokrojony w kostkę bekon i pocięte w plasterki chorizo, smażymy ok. 3 min. Dodajemy pomidory z zalewą, dusimy pod przykryciem 5 min. Wlewamy wino, zwiększamy płomień i redukujemy przez 5 min. Dodajemy fasolę z ok. 1 l wody, w którym się moczyła, gotujemy powoli, pod przykryciem, ok. 1 godz.

Odlewamy połowę zupy, miksujemy i łączymy z resztą, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, posypujemy posiekanym
estragonem.  Zupę – zamiast z makaronem – można podać z ziemniakami: obrane i pokrojone w grubą kostkę dodajemy do zupy na ok. 20 min przed końcem gotowania. Z braku chorizo można z powodzeniem użyć kabanosów.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3038

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
15

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
25

Katkabx

Ilosc dodanych przepisow:
1

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
21