Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 30dag białej fasoli
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 8-9 szklanek bulionu (z kostki)
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól

pyszna zupa fasolowa....

Etapy przygotowania

Fasolę wypłukać na sicie i zalać na noc zimną, przegotowaną wodą. Następnego dnia ugotować do miękkości ( w tej samej wodzie, w której się moczyła). Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach, por pokroić w krążki, obrane ziemniaki – w kostkę. Do rondla wlać bulion, wrzucić warzywa, gotować około 15 minut, dołożyć ugotowaną fasolę i ponownie zagotować.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pozostałą oliwę i masło, rozgrzać, wsypać mąkę  i smażyć, mieszając 2-3 minuty. Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wywaru i połączyć z gotującą się zupą doprawioną solą, drobno posiekanym czosnkiem oraz majerankiem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!