Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa buciol78
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 1 op.fasoli kolorowej ok.1/2 kg.
  • kość wędzona na wywar
  • 20 dag.boczku wędzonego
  • 20 dag.kiełbasy zwyczajnej
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 por biała część
  • 50g.margaryny (dobrej jakości)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól,pieprz,maggi,majeranek
  • 3-4 liście laurowe,ziele angielskie
  • ok.1 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 pęczka koperku

Przepis mojej teściowej.Polecam bardzo

Etapy przygotowania

Fasolę namoczyć w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.Na drugi dzień dolewamy  wody wrzucamy kość wędzoną ,boczek oraz kiełbasę.Jarzynę obieramy, płuczemy .Ziemniaki kroimy w kostkę gotujemy w osobnym garnku  w lekko osolonej wodzie,resztę warzyw wrzucamy do wywaru.Gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Po ugotowaniu się wyjmujemy wkład(oprócz fasoli).Kość obieramy z mięsa i wszystko siekamy w bardzo drobną kostkę(oprócz pora).Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z ziemniakami.Na małej patelni roztapiamy margarynę dodajemy mąkę kilka chwil podsmażamy po czym wrzucamy do zupy mieszając aby nie powstały grudki.Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.Porcjujemy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210