Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa chłopska

Zupa chłopska monoko77
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 3

Składniki

  • 300g marchwi,
  • 200g białej rzodkwi,
  • 3 pory,
  • 2 cebule,
  • 2 ziemniaki,
  • 130g wędzonego boczku,
  • 30g masła,
  • 2 listki laurowe,
  • litr bulionu z kostki,
  • duża szczypta tymianku,
  • pęczek natki

Tradycyjny wiejski smak

Etapy przygotowania

 Wigilijny barszcz czerwony        

Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Warzywa dusić w maśle przez 15 minut.

   

Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze  około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki.

 

Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Natkę przebrać, umyć i drobno posiekać.

Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypać posiekaną natką.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
9

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!