Przepisy kulinarne
Środa, 20 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44051
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ucha

Ucha  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 35 minut
Kaloryczność: 265 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 kg małych rybek lub rybich resztek
  • 1 kg filetów dużych ryb o białym mięsie (np. szczupak, sandacz)
  • 3 cebule
  • mały seler
  • korzeń pietruszki z natką
  • marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • białka z 2 jajek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól

Etapy przygotowania

Warzywa obrać, opłukać. Filety oprószyć solą, odstawić. Małe rybki oczyszczone i sprawione zalać wodą. Dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, pietruszkę z natką, marchewkę, cebulę (w łupinach) i seler. Posolić i powoli gotować.

Wywar przecedzić, wyjąć marchewkę (odłożyć) i starannie wycisnąć masę z ryb. Operację tę powtórzyć: ponownie zagotować masę w wywarze, odcedzić i wycisnąć. Po drugim gotowaniu do odcedzonego wywaru włożyć filety. Zagotować. Wyjąć filety.

Białka ubić, dodać do wywaru i ubijając zagotować. Gdy białko się zetnie, zdjąć z ognia i przecedzać wywar przez gazę (lub bardzo gęste sito). Do czystego wywaru wlać sok z cytryny, pół szklanki białego wina, przyprawić solą.

Włożyć ugotowane kawałki ryby, gotować około trzech minut. Podawać z plasterkami marchewki i natką pietruszki.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167