Przepisy kulinarne
Środa, 1 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Szczawiowa z jajkiem

Szczawiowa z jajkiem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 220 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 40 dag szczawiu
  • szklanka śmietany
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 6 jajek na twardo
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • kromka pumpernikla pokrojonego w kostkę
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Tradycyjny, sezonowy przysmak.

Szczaw przebrać, umyć, odkroić grubsze ogonki, posiekać i lekko posolić. W garnku stopić masło, włożyć szczaw i smażyć 5 minut.

Mąkę rozprowadzić odrobiną zimnego bulionu i wlać do szczawiu. Stopniowo wlewać resztę bulionu i mieszając zagotować. Gotować 10 minut.

Jajka obrać, pokroić. Zupę zdjąć z ognia, doprawić śmietaną, solą i pieprzem, zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i kostkami pumpernikla.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
1

Ilosc dodanych przepisow:
405