Przepisy kulinarne
Piątek, 21 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44340
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Staropolski żur

Staropolski żur  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 55 minut
Kaloryczność: 330 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 40 dag włoszczyzny
  • 2 grzyby suszone
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 8 jajek przepiórczych
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 l kwasu na żur
  • łyżka smalcu
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Włoszczyznę obrać, umyć, dość grubo pokroić. Grzyby namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Boczek pokroić w paski, kiełbasę w plasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.

Włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać pokrojone grzyby, pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem około 35 min. Wywar przecedzić. Grzyby włożyć z powrotem.

Boczek i kiełbasę podsmażyć na smalcu wraz z majerankiem i cebulą. Wszystko dodać do wywaru, gotować jeszcze ok. 10 minut. Wlać kiszony żur, dodać roztarty czosnek. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać z jajkami i natką.

 

Dla ambitnej gospodyni

Kiszenie żuru
Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1,5 szklanki). Ostudzić. Do masy dolać 2 szklanki ciepłej wody, włożyć skórkę razowego chleba, 2 ząbki czosnku i zamieszać. Zakwas przelać do dużego słoja lub kamiennego garnka, przykryć gazą, obwiązać sznurkiem, odstawić na 2–3 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Można go wówczas przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu nawet do dwóch tygodni.

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
172

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
16

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56