Przepisy kulinarne
Czwartek, 30 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Parzybroda

Parzybroda
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 80dag młodej kapusty
  • 60 dag ziemniaków
  • 15 dag surowego boczku
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki majeranku lub kminku
  • liść laurowy
  • cukier
  • ew. odrobina kwasku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

polecam zupe z białej kapusty i boczku....

Etapy przygotowania

Boczek pokroić w kostkę, wytopić, odstawić. Kapustę opłukać, pokroić w grubą kostkę, zalać szklanką wrzątku, posolić, lekko posłodzić. Dodać połowę stopionego boczku i kminek lub majeranek, postawić na ogniu i gotować bez przykrycia 5-10 minut. Następnie włożyć obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotować razem kilka minut(ziemniaki nie powinny się rozpaść). Na pozostałym boczku zeszklić posiekana cebulę, następnie, mieszając, wsypać mąkę, lekko zrumienić, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i zagotować. Wlać zasmażkę do garnka z kapusta i ziemniakami, dodać pieprz i ewentualnie kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Gorącą parzybrodę podawać do mięsa, gotowanego grochu, fasoli, soczewicy lub jako samodzielne danie.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
04.1.2012

A jaka jest wielkość jednej porcji parzybrody?





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238