Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Niedzielny rosół

Niedzielny rosół
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 120 minut
Kaloryczność: 160 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 75 dag wołowiny z kością (np. szpondra, łopatki, mostka)
  • 25 dag cielęciny z kością
  • korpus kurczaka (albo 40 dag kurzych skrzydełek)
  • pęczek włoszczyzny z kawałkiem kapusty
  • listek laurowy
  • 3–4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 10 dag kaszy manny
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Do garnka włożyć wołowinę i cielęcinę, wlać 3,5 litra zimnej wody, wsypać pół łyżki soli. Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, pieprz. Postawić garnek na małym ogniu, przykryć pokrywką. Po kilkunastu minutach zdjąć pianę z powierzchni wywaru.

Marchewkę, selera i pietruszkę obrać, opłukać. Kapustę i por umyć. Do rosołu dodać kurczaka oraz przygotowane warzywa. Cebulę zrumienić nad palnikiem gazowym, dodać do rosołu. Przyprawić, gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Kaszę mannę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. W rondlu zagotować 370–400 ml wody z solą. Wlać kaszę, mieszając gotować 10–15 minut. Gotową kaszę wylać na półmisek zwilżony zimną wodą, rozsmarować na grubość ok. 1 cm. Gdy ostygnie, pokroić w kostkę.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!