Przepisy kulinarne
Środa, 1 Lipca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44876
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty ewa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 500 g kości z karkówki
  • 100 g selera ( korzeń )
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 3 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • maggi lub delikat w płynie

pyszny kapuśniaczek.............

Etapy przygotowania

Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar na małym ogniu zdejmując powstałe burzyny.
Kapustę obgotować w drugim naczyniu.
Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
Po około 5 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
Dodać obgotowaną kapustę, jeżeli lubimy mocno kwaśną zupę możemy dolać wody z gotowania kapusty.
Na koniec boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać również pokrojoną cebulę i dalej podsmażać do uzyskania przez cebulę złotego koloru.
Skwarki z cebulką zgarnąć do zupy a na wytopionym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.
Po dodaniu zasmażki kapuśniak zagotowujemy.
Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy lub jak ktoś woli podać osobno do poskubania.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
14.5.2011

Mniam ależ apetyczna zupka,Uwielbiam takie kwaśne zupki na czele z ogórkową.





REKLAMA

Sonda

Darmiona

Ilosc dodanych przepisow:
10

Martyna1991

Ilosc dodanych przepisow:
179

Camilla24

Ilosc dodanych przepisow:
5

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
45

Kloruś

Ilosc dodanych przepisow:
3

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
22

Absolut

Ilosc dodanych przepisow:
7

emma1

Ilosc dodanych przepisow:
13