Przepisy kulinarne
Czwartek, 21 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin

Składniki

  • 2 szklanki grochu
  • 1 kg kości od schabu
  • 30-40 dag boczku
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • 10 dag słoniny
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki vegety
  • mielony pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków

Pyszna grochówka wojskowa.

Etapy przygotowania

  1. Groch namaczamy na noc.Do garnka wkładamy kość i zalewamy 2 litrami wody. Gdy się zagotuje, dodajemy groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy.Gotujemy na małym ogniu.
  2. W tym czasie przesmażamy boczek i dodajemy do garnka z warzywami.
  3. Drobno pokrojoną słoninę podsmażamy z kiełbasą, nadmiar tłuszczu zalewamy, a mięso dodajemy do garnka.
  4. Zupę gotujemy na małym ogniu ok.godziny, a gdy groch będzie prawie całkiem miękki, dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i ząbki czosnku. Gdy ziemniaki zmiękną, zupę przyprawiamy majerankiem.

Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167