Przepisy kulinarne
Piątek, 1 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Flaki po warszawsku

Flaki po warszawsku
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 210 minut
Kaloryczność: 190 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 2 kg flaków wołowych (mrożonych)
  • ok. 1 i 1/2 kg kości wołowych, szpondru lub pręgi
  • włoszczyzna bez kapusty
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka, majeranek

Etapy przygotowania

■ Flaki dwukrotnie obgotować odlewając wodę, trzeci raz gotować, aż będą miękkie (ok. godziny), odcedzić, odstawić.

■ Wołowinę zalać 3 l zimnej wody, zagotować, odszumować. Włoszczyznę oczyścić, cebule obrać, warzywa dodać do mięsa, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin. Przecedzić, wywar zachować.

■Flaki zalać wywarem (około 2 i 1/2 l), gotować 20 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle, dodać do flaków, wymieszać. Przyprawić.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393