Przepisy kulinarne
Sobota, 1 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Flaczki z boczniaka :

Flaczki z boczniaka : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas gotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 25 dag boczniaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ½ piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub innej przyprawy do zup – jak kto lubi )
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/3 pęczka koperku
  • natka pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ½ litra wody

Niby grzybowa zupka , a smakuje inaczej od wszystkich grzybowych.

Etapy przygotowania

   

Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na oleju. Wrzucić pokrojonego w paseczki boczniaka i drobno pokrojona pierś z kurczaka. Smażyć mieszając .Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) i dodać na patelnię . Dusić jeszcze 5 minut mieszając . Przełożyć do rondelka . Zalać woda i dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę bulionową .Dusić 30 minut. Doprawić majerankiem , pieprzem .Zagęścić mąką . Dodać usiekany koper. Podawać posypane natką pietruszki.  

 

 

Można robić wersję wegetariańską nie dodając kurczaka i używając bulionu warzywnego.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117