Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Flaczki wołowe mojej mamy

Flaczki wołowe mojej mamy Anullka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 65 minut

Składniki

  • 1 kg flaków wołowych mrożonych
  • 1 duża marchew
  • mały kawałek selera
  • 1 duży liść laurowy
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • majeranek
  • przyprawa do flaków
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 kostka warzywna

Bardzo smaczne flaczki,polecam.

Etapy przygotowania

Flaki mrożone zalać wodą,zagotować odlać wodę,zalać nową, gotować 30 min,odcedzić na sitku.
Wrzucić flaki do czystego garnka, zalać gotowaną wodą około 2 litry,
dodać startego selera i marchew na tarce o grubych oczkach,liść laurowy,ziele angielskie,przyprawę do flaków,kostkę warzywną.
Wszystko gotować na wolnym ogniu 15 min,pod koniec gotowania doprawić majerankiem i pieprzem,wsypać bułkę tartą i gotować jeszcze 7 min.
Do tych flaków nie potrzeba rosołu,ani żadnej zasmażki,flaczki są gęstawe od bułki tartej,smakują wyśmienicie i nie są tłuste.(ale jeżeli lubimy,możemy zrobić zasmażkę z masła i mąki)
Smacznego.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
30.5.2009

Dość ciekawy sposób z tą bułką tartą.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210