Przepisy kulinarne
Niedziela, 29 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44640
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Fasolowa na wędzonce

Fasolowa na wędzonce Beatris
Dodane przez:
Czas przygotowania: 13 godzin
Czas gotowania: 1 godzin

Składniki

  • 2 szklanki fasoli Jaś
  • 1 litr wody
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ok. 10 dkg pora
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 3 średnie marchewki
  • 20 dkg wędzonki
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Fasolowa gotowana na bardzo mocno wędzonej karkówce wieprzowej.

Etapy przygotowania

Fasolę zalać wodą. Garnek z fasolą przykryć i odstawić na ok. 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie do fasoli wlać bulion, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Gotować ok. 20 minut. Por oczyścić, pokroić w półplasterki. Seler i marchewki obrać. Marchewki pokroić w półplasterki. Do fasoli dodać marchewkę,seler, por i wędzonkę (użyłam mocno wędzonej karkówki wieprzowej). Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć,pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je razem z majerankiem do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na patelnię wlać olej, dodać do niego mąkę. Mąkę lekko zrumienić. Wlać do niej szklankę zimnej wody, wymieszać. Do zasmażki wlać 2 chochle zupy, wymieszać. Zagęścić nią zupę. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
113

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3