Przepisy kulinarne
Środa, 23 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43985
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Biały barszcz najprostszy

Biały barszcz najprostszy  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 350 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 średniej wielkości białe kiełbaski
  • 1–2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • torebka białego barszczu
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz
  • 250 ml śmietany 12%
  • 2 jajka na twardo

Etapy przygotowania

Przygotowujemy barszcz biały  - w niektórych regionach Polski barszcz biały podawany jest na stół wielkanocny podczas śniadania.

Przepis na barszcz biały :

Kiełbaski opłukać. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, przełożyć do garnka i wraz z kiełbaskami zalać 1 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia.

Gotować 30 minut na małym ogniu.

Barszcz biały z torebki rozrobić w szklance zimnej wody i wlać do wywaru. Doprawić majerankiem i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut, zdjąć z gazu, zaprawić śmietaną.

Kiełbaski pokroić w grube plastry. Barszcz podawać z plastrami kiełbasek i ćwiartkami jajek na twardo.

Barszcz biały gotowy do podania.

Można zamiast torebki barszcz biały  postarać się zrobić samemu zakwas, jednak będzie to trwało dłużej.

Smacznego!

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2885

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
30

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
212