Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 27 Kwietnia 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44694
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

BARSZCZ UKRAIŃSKI-PROSTY I SZYBKI

BARSZCZ  UKRAIŃSKI-PROSTY I SZYBKI gusia1000
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 czerwone buraki-500 gram,
  • (Zamiast buraków świeżych użyłam słoik 500 gramów buraczków z przetworów własnych startych na gruby wiór).
  • 1 marchewka-15 dag.,
  • 1 pietruszka-10 dag.,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka fasoli białej-400 gram / 240 gram,
  • 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • 2 dowolne kostki rosołowe, np. grzybowa i wołowa,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 6-10 ziaren pieprzu świeżo zmielonego,
  • 1 łyżka octu, lub 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • przyprawa do zup-maggi-do smaku.

Barszcz ukraiński-jest to szybka i pożywna zupa.W innej wersji i z uszkami jest podawany na Wigilię.

Etapy przygotowania

Warzywa-marchew, pietruszkę, ziemniaki, obrać, umyć i  pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i  do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego wywaru 500 gram, zagotowanych wcześniej, potartych na grubych oczkach buraków czerwonych (wyrób własny).
Jak, kto nie ma ze słoika, to musi wcześniej ugotować 4 buraki i zetrzeć je na tarce i wtedy dodać.
200 ml kwaśnej śmietany wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody), 1 łyżkę octu lub 2 łyżki soku z cytryny dla zakwaszenia.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Gotować, aż zakipi.
Do barszczu dać 400 lub 240 gramową puszkę odsączonej, białej fasoli, by było szybciej.
Barszcz czerwony, bez warzyw  spożywamy, np. z krokietem, pasztecikami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
01.4.2015

Uwielbiam Twój przepis ! Nie przejmuje się nie istotnymi uwagami ,bo najważniejsza jest Twoja wiedza a raczej wyczucie smaku :) Gdy pierwszy raz przygotowalam te potrawę tylko bez przypraw(tj.maga,sol) to czulam smak dzieciństwa gdy moja babcia robiła tak pyszny barszcz.

 
09.4.2014

fajny barszczyk, ja podobnie jak Ty uwielbiam zupy z dodatkiem śmietany

 
07.4.2014

Właśnie korzystam z twojego przepisu :) Dzięki





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3038

emma1

Ilosc dodanych przepisow:
6

Annia____

Ilosc dodanych przepisow:
1

Katkabx

Ilosc dodanych przepisow:
1

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
21